Υπάρχει περίπτωση να μας συμβεί κάτι κακό όταν συμφωνούμε χωρίς να διαβάζουμε τους όρους της Apple; Μάλλον όχι, αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε τι ακριβώς υπογράφουμε και σε ποιους όρους συμφωνούμε. Άλλωστε μιλάμε γι ένα συμβόλαιο το οποίο έχει την ίδια ισχύ που έχει και η γραπτή υπογραφή μας σε ένα χαρτί και το όνομα μας σε ένα email.
Και δεν είναι μόνο η Apple. Κάθε φορά που πατάμε ΟΚ στο Google ή στην Amazon και σε πολλές άλλες ψηφιακές επιχειρήσεις, συμφωνούμε με όρους που μπορεί αν τους γνωρίζαμε να μην συμφωνούσαμε και τόσο. Το CNN με την βοήθεια δυο πολύ γνωστών δικηγόρων στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, του Mark Grossman και του Jonathan Handel μας εξηγούν 3 από τα πιο βασικά σημεία της συμφωνίας μας με την επιχείρηση του Κου Jobs.
1. Για την υπηρεσία Genius, αυτό που συμβαίνει είναι ότι συμφωνείτε να αφήσετε την Apple να αναλύσει την συλλογή τραγουδιών σας και να σας προτείνει σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας κάποια άλλα παρόμοια. Αν και δεν φαίνεται κάτι το σημαντικό σε αυτό, σε συνδυασμό με το πρόσφατο άρθρο περί παρακολούθησης όλων των κινήσεων μας από την Apple, καλό θα είναι να θεωρούμε πως ανά πάσα στιγμή κάποιοι ξέρουν την ακριβή τοποθεσία μας και το τι ακριβώς κάνουμε.
2. Όσον αφορά την απώλεια κάποιας αγοράς, το συμβόλαιο λέει πως μπορείτε να κατεβάσετε ένα προϊόν μόνο μια φορά και δεν μπορεί να αντικατασταθεί εάν χαθεί και για κανένα λόγο. Από την στιγμή που βρίσκεται στον σκληρό σας δίσκο, είναι δίκη σας ευθύνη και για ότι του συμβεί, η Apple δεν έχει καμία ευθύνη να σας το αντικαταστήσει.
3. Άδειες χρήσης. "Συμφωνείτε ότι η Υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των Προϊόντων, των γραφικών, της διασύνδεσης χρήστη (user interface), των ηχητικών κομματιών, των κομματιών βίντεο, του συντακτικού περιεχομένου και των σεναρίων (scripts) και του λογισμικού που χρησιμοποιείται για την υλοποίηση της Υπηρεσίας, περιέχει ιδιοκτησιακές πληροφορίες και υλικό το οποίο ανήκει στην iTunes ή/και στους δικαιοπαρόχους της και προστατεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλους νόμους, μεταξύ άλλων περί της προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων." Ολίγον μπερδεμένο αλλά αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι όταν αγοράζουμε κάτι από το iTunes, πληρώνουμε ουσιαστικά την άδεια για την ακρόαση μουσικής, την άδεια για την παρακολούθηση ταινίας. Δεν αγοράζουμε το ίδιο το προϊόν, δεν μας ανήκει.
Τέλος πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα, γιατί οι όροι είναι τόσες πολλές σελίδες. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν και όρους τρίτων εταιριών, συνήθως μεγάλων δισκογραφικών εταιριών και γιατί μια περίληψη μπορεί να μην περιέχει όλα όσα χρειάζονται κάτι που θα άφηνε την Apple ευάλωτη σε πιθανές μηνύσεις Θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιεί μια πιο εύκολη στην κατανόηση γλώσσα καθώς και μεγαλύτερη ακρίβεια στο τι ακριβώς είναι αυτό που αγοράζουν οι καταναλωτές. Όπως και να έχει το θέμα, ο μοναδικός τρόπος για να είστε σίγουροι στο τι αποδέχεστε είναι να διαβάζετε με την ησυχίας σας τους όρους κάθε υπηρεσίας και εφαρμογής ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Τουλάχιστον όχι όπως ο δύστυχος Kyle.